PoE Nedir?
PoE (Power Over Ethernet) ağ kablolarının elektrik gücü taşımasını sağlayan bir teknolojidir.
Örneğin bir dijital güvenlik kamerası kurulduğunda normlade iki bağlantının yapılmasını gerektirir.
Kamera ekipmanı ile iletişim kurabilmek için bir ağ bağlantısı, Kameranın çalışması için bir güç bağlantısı. Ancak kamera PoE özellikli ise elektrik gücünü de bu kablodan alacağı için sadece ağ bağlantısı yapılması gerekir.
Neden PoE Kullanılmalı?
PoE cihaz kullanmanın avantajları;
- Zaman ve Maliyet Tasarrufu: Elektrik güç kablolarının döşenmesi için harcanan zamanı ve maliyeti azaltır ve ağ kablolarını takmak için kalifiye bir elektrikçi gerektirmez. Herhangi bir yere yerleştirilebilir.
- Esneklik: Geleneksel prizlere bağlı kalmadan IP kameralar ve kablosuz erişim noktaları gibi cihazlar en çok ihtiyaç duyulan yere yerleştirilebilir ve gerektiğinde kolayca yeniden konumlandırılabilir.
- Güvenlik: PoE ağ ekipmanlarını aşırı yükten, yetersiz güçten veya yanlış kurulumdan önlemek için tasarlanmıştır.
- Güvenirlilik: PoE gücü merkezi ve evrensel olarak uyumlu ethernet portu kaynağından gelmektedir. Kesintisiz bir güç kaynağı ile yedeklenebilir veya cihazları kolayca devre dışı bırakabilir, sıfırlamak için kontrol edilebilir.
- Ölçeklenebilirlik: Ağ bağlantılarının kurulumu ve dağıtımı basit ve etkili hale gelir.
PoE Kullanımına Uygun Cihazlar
PoE’nin birçok kullanım alanı ve uygulaması vardır fakat üç temel alanı şu şekildedir;
- VoIP Telefonlar: günümüzde sıklıkla kullanılan IP telefonlar PoE çalışma özelliği sayesinde hem konfor hem de kablo fazlalığından masamızı kurtarmaktadır.
- IP Kameralar: Hızlı bir şekilde devreye alma ve kolayca yeniden konumlandırma sayesinde artı her yerde kullanılmakta.
- Kablosuz, Wi-Fi ve Bluetooth AP’ler ve FID okuyucular RAC prizlerden uzağa konumlandırma yapılabilmesi için genellikle PoE uyumludur.
PoE Hakkında Yanlış Bilinenler
PoE yakın tarihte geliştirilmiş bir teknolojidir ve hakkında bir çok yanlış bilinen bilgi ve çelişkiler mevcut.
En popüler olanları şu şekilde;
- PoE uyumluluk sorunları var. Aslında pekte öyle değil. PoE kullanım alanları çoğaldıkça IEEE 802.3af standardı evrensel olarak benimsendi bu da tüm PoE cihazların arasında uyumluluğun olduğunu garanti altına almaktadır.
- PoE elektrik tesisatı kurulumu bilgisi gerektirir. Hayır, normal ethernet ile mümkün olan tüm senaryolarda güvenilir çalışma ortamını sağlamak için tasarlanmıştır.
- PoE özel kablolama gerektirir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi klasik RJ45 port ile çalışmaktadır.
- Fazla güç cihazlara zarar veriyor. Bu yanılgıda diğerlerine göre çok daha yaygındır. Ancak üreticilerin verdiği watt değerleri üst limitler olduğunu ve sabit olmadığını hatırlamakta fayda var. 5 watt’lık bir kamerayı 15 watt’lık PoE enjektöre bağlamak geriye kalan 10 watt’lık enerjinin kaybolmasını veya cihaza zarar vermesini sağlamaz, cihaz ihtiyacı olduğu kadar elektrik akımı çekecektir.