“IP telefon” kavramı çok uzun zamandır hayatımızda. Hatta yapılan araştırmalara göre ABD’deki işletmelerin %80’inden daha fazlası bu telefonu kullanıyor. Bu teknolojiyle alakalı kafalardaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız. Aramızda hala eski sabit hatlı telefonları kullanan işletmeler, belki bu yazıyı okuduktan sonra IP Telefon kullanmaya başlayacaklardır.
IP Telefon Nedir?
Ses verilerini göndermek ve almak için internet bağlantısı kullanan herhangi bir telefon sistemini ifade eder. VoIP telefonlar, bir bireyin analog ses sinyallerini okuyarak ve bunları dijital sinyallere dönüştürerek çalışır. Dönüştürülen bu dijital sinyaller daha sonra veri olarak geniş bir çizgiye gönderilir. Daha basit bir deyişle, telefon konuşmalarını alıp VoIP sistemi olarak da bilinen bir IP telefon sistemi üzerinden bir ağ kablosu üzerinden ağa ve ardından dışarı ve internete yönlendirerek çalışır. Analog sinyalleri iletmek için sabit hatlar kullanan normal bir telefonun aksine, IP telefonlar internete bir yönlendirici ve modem aracılığıyla bağlanır.
IP Telefonlar Nasıl Çalışır?
IP telefonlar, bir bireyin analog ses sinyallerini okuyarak ve bunları dijital sinyallere dönüştürerek çalışır. Dönüştürülen bu dijital sinyaller daha sonra veri olarak geniş bir çizgiye gönderilir. Daha basit bir deyişle, IP telefonlar telefon konuşmalarını alıp VoIP sistemi olarak da bilinen bir IP telefon sistemi üzerinden bir ağ kablosu üzerinden ağa ve ardından dışarı ve internete yönlendirerek çalışır. Bir IP PBX sistemi kullanırsanız, veriler yerel ağda (LAN) dijital olarak aktarılır ve daha sonra analog ses sinyallerine dönüştürülür ve PSTN’ye (Klasik Bakır kablo iletim yapılan telefon ağı) gönderilir.
IP Telefonların Sabit Telefonlardan Farkları Nelerdir?
Bir IP telefon sistemine geçtikten sonra, eski sabit telefonlarınızın artık çalışmayacağı ve IP telefonlarla değiştirilmesi gerekecektir (ATA adaptörlerini kullanmaya karar vermedikçe). Dışarıdan bakıldığında IP telefonlar ve analog telefonlar ortalama bir kişi tarafından ayırt edilemez ve aynı işlevselliği sağlar.
Avantajı, bu dijital sinyallerin normal internet bağlantınızdan başka bir şey kullanmadan internet üzerinden herhangi bir yere iletilebilmesi, böylece kabloları ve dolayısıyla telefon şirketleri tarafından ortaya konan ücretleri atlayabilmesidir. Bu büyük masrafın yanı sıra, bu telefonların başka neler sunduğunu yazının devamında daha da iyi anlayacaksınız.
IP Telefonların İşletmeler için Avantajları
Sabit Hatlardan %60a Kadar Daha Ucuz
Bir işletme telefon sistemini güncellemek ve uzun vadede maliyetlerden tasarruf etmek istiyorsa, IP telefon ağı en iyi seçenektir. Arama yapmak ve almak için interneti kullanır, bu da ofisin her yerinde analog sinyaller taşımak için bakır kablolara yatırım yapmanız gerekmediği anlamına gelir. Telefonlarınızı bağlamak için ofisinizdeki mevcut internet bağlantısını kullanabilirsiniz. Dahası, kullanıcılar kuruluştaki diğer IP telefonlara ücretsiz arama yapabilir.
Ekstra Donanım Olmadan Daha Fazla Özellik
Özellikle Yealink’in geniş IP Telefon Ürün Yelpazesi ile küçük-orta-büyük boy işletmelerinizde daha uygun maliyetlerle daha kaliteli bir iletişim kurabilir ve aşağıdaki özelliklerin yanında birçok özellik ile işletmenize seviye atlatabilirsiniz.
Örneğin:
» Gelişmiş Çağrı Yönlendirmesi
» Otomatik santral
» Gelen çağrıları sıraya sokma
» Arama Kaydı
» İstatistik Kaydı
» Görüntülü Görüşme
Sınırsız Eş Zamanlı Arama
Geleneksel sabit hatlı bir telefonda, aynı telefonda başka bir aramadayken arama yapmak istiyorsanız, “rollover hattı” olarak da bilinen ikinci aramayı yapmak için farklı bir numaraya ihtiyacınız olacaktır. Bir bulut telefon sistemi ile rollover hatlarına olan ihtiyaç (ve hat başına ekstra maliyeti) ortadan kalkar. Bulut telefon sistemleri sınırsız eşzamanlı arama sağlar ve rollover hatlarını ortadan kaldırır.