VoIP nedir? VoIP Telefon Sistemlerini Anlamak için Kılavuz

VoIP nedir? VoIP Telefon Sistemlerini Anlamak için Kılavuz

Sorunsuz iç ve dış iletişim, günlük iş operasyonlarının temel taşlarından biridir. Günümüzde İnternet Protokolü Üzerinden Ses (VoIP), modern kurumsal iletişimin altın kuralı haline geliyor. Basitçe söylemek gerekirse, insanların İnternet bağlantısı üzerinden telefon görüşmeleri yapmalarını sağlayan kanıtlanmış bir teknolojidir. 1995 yılında geliştirilen, geniş bandın gelişmesiyle daha istikrarlı ve güvenilir hale geldi ve telefon sistemlerini yükseltirken giderek daha fazla işletmenin başvurduğu çözüm haline geldi. Bu kılavuz, temel olarak VoIP nedir ve VoIP ile ilgili her konuda size yol gösterecek ve bundan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.

VoIP Nedir?

Geleneksel olarak, eski telefon sistemleri, analog telefon hatlarını kullanarak ses sinyallerini taşır, bu nedenle arama yapmak ve almak için devre kablolarının kurulmasını gerektirir. Bu durumda, dahili telefon dahili hatlarını genel telefon şebekesine bağlamak için Özel Şube Santrali (PBX) adı verilen özel bir donanım ekipmanı kullanılır.

Veri paketlerini geleneksel bir devre anahtarlamalı ağ üzerinden göndermek yerine, İnternet Protokolü Üzerinden Ses Protokolü’nün kısaltması olan ve bazen IP telefonu olarak da adlandırılan VoIP, sesi dijital sinyallere dönüştüren ve internet üzerinden dijital veri paketleri aracılığıyla iletilebilen bir teknolojidir. VoIP, bu paketlerin zamanında teslim edilmesini sağlamak için RTP’yi (gerçek zamanlı protokol) kullanır. VoIP için ethernet kablosu veya yüksek hızlı WiFi bağlantısı kullanabilirsiniz.

VoIP Sistem Nasıl Çalışır?

Yukarıda bahsedildiği gibi, VoIP temel olarak İnternet üzerinden telefon görüşmesini kolaylaştırmak için analog telefon sinyallerini dijital sinyallere dönüştürerek çalışır. Şimdi sürecin ayrıntılarına biraz daha derine inelim.

SIP Protokol ve SIP Trunking

IP üzerinden Ses, protokol teknolojilerini kullanarak çalışır ve SIP, VoIP’yi etkinleştiren bir protokoldür. Oturum Başlatma Protokolü (SIP), VoIP aramaları ve anlık mesajlaşma ve video gibi diğer metin ve multimedya oturumları için bir iletişim protokolüdür. SIP protokolüne dayanan SIP kanalı, temelde sanal olarak internet bağlantılarınız üzerinden kurulan ve İnternet Telefonu Servis Sağlayıcıları (ITSP) tarafından sağlanan ve bir telefon şirketine fiziksel bağlantıyı ortadan kaldıran bir hizmettir.

VoIP Donanım Cihazları ve Ekipmanları Nelerdir?

VoIP Telefon Sistemi (PBX)

VoIP PBX (Private Branch Exchange), devre anahtarlamalı ağlar yerine şirketin LAN veya WAN veri ağı üzerinden telefon görüşmelerini kolaylaştıran bir iş telefon sistemidir.

VoIP PBX, şirket içi ve bulut tabanlı olmak üzere iki dağıtım seçeneğiyle sunulur. Bir şirket içi ses çözümü ile donanım, ofisinizde veya veri merkezinizde yerinde kurulur ve çalıştırılırken, bir bulut PBX sistemi tamamen İnternet üzerinden teslim edilir ve bir servis sağlayıcı tarafından tamamen saha dışında yönetilir.

VoIP Telefonlar ya da IP Telefonlar

VoIP telefon veya IP telefonları, bir VoIP telefon sistemiyle kullanabileceğiniz eski ofis telefonlarıdır. Görsel olarak, evinizde veya çalışma masanızda bulduğunuz, sabit telefonlardan çok farklı değiller. VoIP telefonlarına uyum sağlamak için daha fazla şey yapabilirsiniz. Temelden farklardan biri, ister WiFi ister Ethernet durumu olsun, internete açık olabilirdir. Ağınız aramaları için kullanıcı IP adresinden listelenebilir.

Cep Telefonları, Bilgisayarlar, Ağa Hazır Cihazlar

IP telefonlara ek olarak, VoIP telefon sistemlerine kendi mobil cihazınızı, bilgisayarınızı ve VoIP uygulamaları veya yazılım telefonu uygulaması yüklenmiş ağa hazır diğer cihazları kullanarak da erişebilirsiniz. Bugün, VoIP arama kalitesini kaybetme endişesi duymadan kendi İnternet bağlantılı cihazlarınızı kullanarak istediğiniz zaman, istediğiniz yerde iş telefonu aramaları yapabilir ve alabilirsiniz. Çalışanlar artık bir masa telefonuna bağlı değiller ve istedikleri herhangi bir cihazı kullanabilirler.

VoIP Gateways

Bir VoIP ağ geçidi, geleneksel telefon trafiğini (analog veya dijital) veri paketlerine dönüştüren, eski telefon altyapısı ile IP tabanlı iletişim arasında bağlantılara izin veren, bir IP ağı, PSTN (Genel Anahtarlamalı Telefon Ağı) arasında bir köprü görevi gören bir donanım cihazıdır.

Önceki
Sonraki